Клетъчното покритие на Земята не е толкова добро, колкото може

...
 Клетъчното покритие на Земята не е толкова добро, колкото може
Коментари Харесай

Изграждат 4G мрежа на Луната

 Клетъчното покритие на Земята не е толкоз положително, колкото може да бъде, само че това не стопира Vodafone и Nokia да изградят първата 4G мрежа на Луната.
Това може да наподобява също толкоз безсмислено, колкото и изпращането на автомобил в космоса, само че има сериозна цел. Мрежата за предаване на данни ще обезпечи информационна поддръжка за безпилотната задача на лунния ровър на PTScienti, плануван за изстрелване през 2019 година

Apollo 17 е последната ръководена от хора лунна задача, кацнала в региона Телец-Литроу на югоизточния завършек на Маре Серенитас на 1 декември 1972 година, като космонавтите са комуникирали с Земята благодарение на Unified S-Band аналогова радиовръзка, способна да изпраща данни с едвам 51.2 kbps. Това значи, че живите телевизионни облици със общоприета резолюция, изпратени от Lunar Rover, употребен от командира на задачата Юджийн А. Сернан и водача на лунния модул Харисън Х. Шмит, с цел да изследват региона са общоприети.



Днес живеем в ерата на цифровото видео с висока разграничителна дарба, което изисква широкочестотен транспорт на данни. Това би било проблем за PTScientists, група от доброволци и инженери, основани в Германия, когато изстрелят своята лунна задача от Cape Canaveral на върха на ракета Falcon 9 на SpaceX през идната година.

Целта на частно финансираната задача е самостоятелния модул Autonomous Landing and Navigation Module (ALINA) да кацне на Луната наоколо до мястото, където е кацнал Apollo 11, по-късно да  разположат два роувъра Audi lunar Quattro, които да проучат региона и да се приближат до изоставения Lunar Rover.

Колко близо роувърите може да стигнат до мястото е под въпрос, тъй като Съединени американски щати смята всички места, на които са кацнали задачите Apollo за исторически монументи, до които има стеснен достъп. Apollo 17 е с изключително значение и НАСА изисква всички бъдещи задачи да са най-малко на 2 км разсояние. Но по-големият проблем е, че роувърите на Audi са много леки с тегло оъ едвам 30 кг. Това значи, че не могат да генерират задоволително мощ, с цел да изпратят радиосигнал до контрола на задачата в Берлин посредством мрежа в дълбокия космос и HD видео.

Планът е за Nokia Bell Labs да построи най-лекият в света Ultra Compact Network модул, който тежи единствено към един кг. Това ще бъде първата 4G мрежа на Луната, която работи на периодичност 1800 MHz и ще свързва роувърите с базовата станция, която ще предава назад към Земята. Ако това е нещо сходно на наземните станции, това значи, че система ще работи с всички интернет протоколи (IP) и ще може да обработва размери с данни сред 100 Mb / s и 1 Gb / s.
Според Vodaphone тази връзка ще разреши предаването на HD видео от Луната, което ще бъде излъчено на международна публика посредством сървъра на PTScientists. Освен това технологията може да откри приложения при бъдещи задачи.

„ Това е значима първа стъпка за стабилно изследване на слънчевата система ”, споделя Робърт Бохме, основен изпълнителен шеф и създател на PTScientists. „ За да може човечеството да напусне люлката на Земята, би трябвало да разработим инфраструктура оттатък нашата планета. С задачата до Луната ще установим и тестваме първите детайли на обособена информационна мрежа на Луната. LTE икономисва толкоз доста сила и колкото по-малко сила използваме при изпращането на данни, толкоз повече имаме за просвета. ”
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР